Nieuws

(F)LUX INTER TENEBRAS

Installatie van Rainer Gross

Van 28 juni 2024 tot 3 juni 2025


Op uitnodiging van het Centre d'Art Contemporain du Luxembourg Belge (CACLB), dat in 2024 zijn 40e verjaardag viert, ontvangt de abdij van Orval een tijdelijke installatie van Rainer Gross in de ruïnes van zijn middeleeuwse kerk. De kunstenaar, geboren in 1953 in Berlijn, woont sinds 1977 in Brussel.

De sculpturale installaties van Rainer Gross zijn monumentale werken op de schaal van een architectuur of een landschap. Ze bestaan uit honderden stukken hout die geduldig in elkaar worden gezet. In Orval rijst een onregelmatige zwarte lijn op uit de grond vlak bij de verdwenen trap die ooit naar de slaapzaal van de monniken leidde. Hij rijst op en verspreidt zich over het dwarsschip en het koor van dit vervallen gebouw, kruist de gevel van het roosvenster voordat hij terugkeert naar de aarde.

De lijn en soepelheid van dit sculpturale werk voeren de toeschouwer mee. De installatie is tegelijkertijd licht en imposant, luchtig en geworteld, en staat los van zijn omgeving, maar weerkaatst deze tegelijkertijd, waardoor een algehele indruk ontstaat van contrast, maar ook van uitwisseling en interactie met de architectuur. De locatie wordt een integraal onderdeel van het werk.

Naast een fysieke ervaring maakt Rainer Gross ons bewust van de tekenen van verandering, verval en verdwijning in het verleden van de locatie.

De ruimtelijke inzet van het werk via de openingen en muren van de architectuur verweeft zich met het ritme van een kloosterdag. Het opent een andere betekenishorizon, die van een temmen tussen de kunstenaar en de kloostersite. Het menselijk leven wordt opgeroepen om zich open te stellen, om zich op mysterieuze wijze te laten doorkruisen door lichtstralen, als zoveel tekens die in dialoog treden met de sereniteit van een plek die de eeuwen heeft overleefd en nog steeds leeft.

Rainer Gross heeft meer dan veertig monumentale installaties in situ gecreëerd op de meest uiteenlopende locaties in de Benelux, Italië en Zweden, maar de meeste in Frankrijk (bijvoorbeeld het Massif du Sancy, Château de Chaumont-sur-Loire, de abdij van Noirlac, de historische centra van Poitiers en Colmar, het Bisschopspaleis in Narbonne, de stad Carcassonne, het Stadhuis in Le Havre, Porte des Allemands in Metz...).

Meer informatie

nl