Orval Vakmanschap
Het waren de monniken van de Abdij van Sept-Fons in Moulins (Frankrijk) die de Abdij van Orval deden herleven en die de productie van de kaas ter hand namen. Dit laatste gebeurde in 1928, twee jaar na de terugkeer van de monniken. De huidige kaasmakerij is gehuisvest in het vroegere hoevegebouw dat architect Vaes liet optrekken naar het voorbeeld van de cisterciënzer schuur van Ter Doest.
OORSPRONG
De Orvalkaas is een ambachtelijk product. De vervaardiging gebeurt onder toezicht van de monniken. In Belgïe behoort de Orvalkaas tot de categorie van de kazen die "Plateau" worden genoemd. De Orvalkaas stamt af van deze die in 1816 voor het eerst werd geproduceerd door de Trappisten van Franse Abdij "Port-du-Salut" in Entrammes, in het departement van La Mayenne, in Frankrijk.
LOKAAL
De kaas van Orval wordt geproduceerd met verse, volle, gepasteuriseerde koemelk die in de boerderijen rond de abdij wordt opgehaald. Deze boerderijen liggen in de Gaume, het zuidelijkste hoekje van Belgïe, waar Orval gelegen is. Ze dragen allemaal het IKM-keurmerk (Integrale Kwaliteitszorg Melk). De rijping in de rijpingskelder duurt drie maanden. Het wassen van de natuurlijke korst gebeurt volledig met de hand, om zo een rijke en karakteristieke smaak en tegelijk een soepele en smeltende textuur te verkrijgen. In elke fabricageproces worden telkens 320 blokken van ongeveer twee kilo geproduceerd.
Fromagerie de l’Abbaye d’Orval
B-6823 Villers-devant-Orval
Tél. : +32 61 311 261
fromagerie@orval.be
U herkent de trappist producten aan dit logo. Er zijn wereldwijd maar twaalf trappistenbieren :
www.trappist.be